Witamy na naszym forum poświęconym markom Sony Ericsson i Siemens / BenQ-Siemens. W jednym miejscu możesz uzyskać szybką i dobrą pomoc niezależnie od tego, jaki posiadasz model. Dodatkowo oferujemy bardzo obszerną pobieralnię i codziennie wzbogacające się w wieści ze świata GSM działy Operatorzy, Newsy i inne. Zapraszamy i zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w życiu tego forum.
Witam od jakiegoś czasu telefonik gubi zasięg.. dlaczego?
fon nigdy nie doznał jakiegoś grubszego upadku, nie był rozbierany, kupiony w sklepie a nie z "drugiej ręki", telefon gubi zasięg na różne "sposoby" , sygnał jest nagle przerywany lub po prostu maleje z minuty na minute, czasami pojawia się tylko alarmowe, czasami pojawia się logo sieci co oznaczało by ze telefon jest w zasięgu.. jednak połączenia ani wysyłania SMS, nie wspominając o połączeniu się z WAP/internet nie idzie wykonać. czasami wskaźnik zasięgu wskazuje max sygnał a telefonik wywala "brak zasięgu sieci", "tylko alarmowe " . Sprawdzałem kartę sim w innym fonie i działa bez problemu, do mojego włożyłem inną sim i to samo... 0 reakcji, zero zasięgu, uszkodzona antena? .. ok wydawało by sie kupienie i wymiana= prosta sprawa.. ale jest problem.. do każdego innego modelu są dostępne anteny w sklepach lub aukcjach i można zamówić bezproblemowo. ale ani do W660i ani do jego odpowiednika z serii K -K530i nie ma dostępnej anteny.. czemu? ..
Ps stwierdziłem ze w660i to odpowiednik K530i na podstawie tego ze buzer(głośnik) z w660i jest identyczny jak w k530i. na kilku sklepach można spotkać głośniki które są przeznaczona do K530i jak i w660i.,więc myślę, że i antena będzie prawdopodobnie ta sama.
Proszę o pomoc. (Moj pierwszy temat. ;/)
Model telefonu: LG KU990, K750i
Operator: Orange Pomógł: 97 razy Wiek: 25 Dołączył: 21 Kwi 2004 Posty: 14850 Skąd: Bytom
Wysłany: 17-03-2009, 17:15
Mnie zastanawia inny fakt. Skoro telefon kupiłeś w sklepie, nie miał większych upadków to teoretycznie masz go na gwarancji. Producent udziela jej na okres jednego, a coraz częściej dwóch lat. Zapewne z tym modelem jest tak samo. Skoro na innych kartach działa poprawnie, a Twoja karta w innym telefonie sprawuje się bez zarzutu, to wina tkwi tylko i wyłącznie w telefonie. Jeżeli nie masz gwarancji i chcesz samodzielnie rozwiązać ten problem to musisz odkręcić obudowę i zobaczyć styki z anteny. Może tylko wystarczy je "poprawić". Jeżeli jednak popsuła się antena, a nie ma możliwości kupna nowej, kup jakiś uszkodzony model lub poszukaj kogoś kto chce sprzedać taki na części.
Gwarancji przepadła 2 miesiące temu. Gdyby była możliwość oddałbym go bez wahania. ;/ Nie odwiedziłem jeszcze komisu i próbuje rozwiązać problem sam. I tak czuje ze bede musiał sprawić sobie nowego i tyle.
Przy rozbieraniu odwiedziłem 2 stronki z filmikami o rozbieraniu tego modelu. styki się wydają porządku, raczej mocno dociskają do anteny. (są zamontowane na płytce głównej fona). dziwi mnie to ze tel pokazuje pełen zasięg ale nie może się dostać dostępu do sieci. ;/ 2 tygodnie temu wymieniłem w nim softa i 0 reakcji,
dlaczego nie można tej anteny nigdzie dostać. ? chodzi mi o jakiś internetowy sklep z częściami. ;[ pełno tego jest do innych modeli ale akurat do mojego NiC
Operator: Orange Pomógł: 97 razy Wiek: 25 Dołączył: 21 Kwi 2004 Posty: 14850 Skąd: Bytom
Wysłany: 18-03-2009, 07:52
Być może jest to wada tego modelu i chwilowo nie mają na stanie sprawnych anten. Tylko raz pamiętam że w Siemensie S55 była wadliwa klawiatura i nie szło nigdzie dostać nowej. Jednak nie wydaje mi się że ta antena to aż taki masowy problem...
no możne i nie masowy. nie wydaje mi się już ze to możne być problem anteny. jak tak obserwuje telefon to co kilkanaście s jest full zasięg, i co chwile gaśnie by powrócić za moment. a na ekranie "brak dostępu do sieci. " . napis "plus" pokazuje się tylko przy uruchamianiu tela z nowej karty.. a potem niC. można powiedzieć ze jestem rozczarowany.. tel padł ze starości? ;/ jest szansa ze jeśli zaniosę go do serwisu albo jakiegoś komisu to mi go zrobią. ? czytalem ze niekiedy na problemy z płytami glownymi telefonów pomaga wygrzewanie itd... ? ma to sens w tym przypadku?
Wysłany: 18-03-2009, 18:59
Jeżeli Ci na nim zależy to ma sens. Zawsze możesz zanieść do seriwus żeby sprawdzili co jest nie tak i wycenili ewentualną naprawe. Wtedy będziesz wiedział na czym stoisz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum